Арт декорация и аксесоари в интериорния проект

Арт решения за интериора

Може би сътворените под светлината на огъня скални рисунки са били първата целенасочена украса или арт на човешкото жилище.

А може би преди тях пещерите са били украсявани с нещо друго? Така или иначе удоволствието да одухотвориш ръбестите скали с излезли от собствените ти ръце рисунки и удоволствието да оживиш жилището си с творческия трепет на съвременните декоративни творби е едно и също. То идва от хилядолетията и уверено върви с нас към следващите хилядолетия.

С течение на времето обогатяването на жилищния интериорен проект с творби на арт изкуства става все по-сложно. Навярно освен естетическо чувство за това вече се изисква и силната воля да се купува стилово.
В миналото тази воля бе почти ненужна. Разновидностите на арт аксесоари за дома бяха значително по-малко, информацията за формите от другите краища на света — оскъдна, а традициите бяха присъдили вековно обмислена преценка за всяка естетическа изява. Прилагани дълги десетилетия, стилните форми бяха придобили каноническо съвършенство и почти изключваха възможностите за композиционни грешки.
За разлика от тези епохи нашето съвремие е характерно с многообразието на своите възможности. Ежедневно то натрупва пред очите ни художествените постижения на различни времена и народи. Образци от възрожденските ни резби, пластики, ориенталски съдове, японски фън шуй символи, китайски порцелан навлизат в много от нашите домове. Цената в случая е без значение, тъй като всичко, което подлежи на възпроизвеждане, е достъпно за имитация. Но когато, застанали пред препълнените витрини, нашите чувства се изкушават от струпана в тях красота, разумът не трябва забравя, че интериора не е витрина, а стилна композиция, в която внасят декоративните арт аксесоари за дома само с определен вид размер и количество.

Хармонията в интериорния дизайн

Въпрос на притежание и на чувство за хармония е дали декоративните арт аксесоари ще бъдат от един или повече видове и материали, но случайните безразборни композиции трябва да се избягват в интериорните проекти. Независимо от художествените качества на отделните интериорните аксесоари многообразието прави интериора неспокоен и „бъбрив“. В тази насока винаги може да ни помогне личният интерес към декоративна сувенири, книги, чинии и пр. собствени творби или колекционирани по силата на някакво хоби.
Стилът на формите е вторият ерата сравнителен белег на декоративните интериорни арт аксесоари. Те трябва да бъдат в един стил. Поставени в близост едни до други, различните стилове интериорните аксесоари ни вдъхват усещане за несъвместимост и безпокойство. Произволното боравене с контрасти обикновено води до конфликти. Разбира се, влагането на една или повече интериорни аксесоари с различно настроение на формите е не само възможно, но дори и желателно за всеки интериор. Те обаче трябва да се използват като акценти. Почти задължително е придържането към правилото: всеки декоративен арт предмет с форма, която е контрастна на преобладаващите в интериора, е грозен, ако не се използва като акцент. Отстъплението от това правило е свързано, с риск за творчески неуспех.

Размер и пропорции в интериорната композиция

Размерите на декоративните интериорни арт аксесоари също ни затрудняват. Когато са много големи, те като че ли „огъват“ плоскостите на мебелите. Такива декоративните арт аксесоари за дома не съжителстват и със средно размерните статуетки, вази или съдове. Подобно на големите вази цветя те трябва да се поставят на пода или върху ниски постаменти, като се подчертават с малко свободно пространство около тях. Обратно, много малките декорации оптически се губят върху повърхността на мебелите. Незначителните им размери понякога дори налагат те да се групират за да се виждат. Големината на декоративните арт изкуства трябва да бъде съобразена с размерите на пространството и мебелите в интериорните проекти на дизайнера. Без тяхната изява или стеснително сгушване те трябва и да изявяват себе си и да сътрудничат в постигането на емоционална изразителност на цялата интериорна композиция.

calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!