Декорация и аксесоари

Днес интериорните концепции в декорацията и аксесоарите в един дизайнерски проект са сериозен проблем на нашето съвремие и модерен стил.

Техническият прогрес ни затрупва с копия на уникални по рода си авторски произведения на изкуството и почти всичко, създадено от нашата цивилизация и най-вече със сувенири. Безкраен и приятен, техният неспокоен свят ни радва, отморява, стимулира. Ние с охота ги вземаме за спомен от някое пътуване, наследяваме ги, приемаме ги като подаръци, купуваме ги набързо, когато „се обзавеждаме“, и почти никога целенасочено и с години не търсим това, което е необходимо за нашия интериор.

Какво да правим със сувенирите?

Отговорът на въпроса безусловно е личен, но единственият съвет, който можем да приемем и да дадем  другиму, е да проявим чувство за самоконтрол и да подредим основната им част в бюфета от масив или дизайнерски шкаф. Арт изкуството и аксесоарите в съвременния интериор трябва да бъдат малко. Най-добре е те да се ограничат до няколко художествени униката. Поставени като акценти, те сполучливо могат да изпъкнат всред травиалното благополучие на заобикалящия ни предметен свят, от който вече трудно можем да се отървем.

Любовта ни към уникалното

Подчертаната ни любов към керамиката, дърворезбата, картините и изобщо към декоративните прояви на миналото може би произтича именно от желанието да се създаде контраст между уникалността на ръчната изработка и серийната непретенциозност. Този контраст обаче трябва да се подчертава чрез старателния подбор на униката, вместо да се унищожава чрез безличието на многобройността. Тя подхожда повече на приборите, на техническите уреди и на дребните вещи от битовото ни ежедневие. Цената също не е гаранция за сполучливия избор на декоративните арт аксесоари. Много по-важна от нея е степента, до която арт аксесоар може да допълни естетическите качества на изградения вече интериорен проект. Поставена в детската стая между играчките, носещи отпечатъка на детското свободомислие, бутиковия аксесоар би изглеждал неуместен, колкото и високи да са неговите художествени и естетични качества. И обратно, подходящо подбрана по форма, цвят и вид, дори и най-скромната декоративна вещ може да ни вдъхва радост чрез хармоничността, която внася в нашия интериор.
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!