Единство и дизайн

Първото условие за осъществяване на единство в един интериорен проект е целесъобразността на вложените в него мебели и аксесоари.

Елемент на единството е материала , от който са направени мебелите. Ако си представим спалня, чиито мебели и аксесоари са в един стил, само че гардеробът е от орехова, а нощните шкафчета от иглолистна дървесина, леглото е от метал, подовата постилка — от вълна, завивката на леглото — от памук, а пердетата— от коприна, веднага ще усетим, че колкото и да я подреждаме и да подбираме фигурите и дамаските, красотата винаги ще страни от нея.

Ето защо материалите на мебелите в една композиция трябва да бъдат малко — един вид дървесина, един вид влакно, един вид метал, стъкло и т. н.

Това е усетено много отдавна и ние виждаме как жилищните интериори от нашето Възраждане са изпълнени само от дърво, вълна и вар.

Съвършенството на изработката е също критерий за пълнота на естетическото единство на мебелите в интериорния дизайн.

С еднакъв успех могат да се съчетават както грубо изработени, така и безупречно изпълнени вещи. Но смесването им винаги води до несполука.

Колкото и хубаво да е осветителното тяло от грубо ковано желязо, то трудно се „сработва“ с гладката повърхност на венецианската мазилка. Колкото и красива да е, чергата не съжителства с никелирания метален крак. Глинената чаша е винаги чужда на чашата от гравирано кристално стъкло.

Именно затова голяма част от красотата на класическите мебелни стилове е в равностойното техническо

съвършенство на съчетаваните вещи.

Отстъпление от това утвърдено от вековния опит правило отново може да се прави само при използване на отделната артистична мебел като акцент, но никога в по-големи мащаби.
Но ако при спазване на всички посочени условия вместо бюфет или витрина в столовата се постави гардероб?

Ако вместо малка работна маса в детската стая се постави огромно канцеларско бюро? Ако стените на дневната изцяло се запълнят с картини или мебелите в нея се отрупат с декоративни вещи?

Тогава дори и да присъства във формата на вещите, единството ще отсъства от интериорния дизайн. Защото, поставени на неподходящи места без връзка с предназначението им, дори и „подхождащите си“ по форми мебели винаги остават чужди на интериорната композиция.

 

calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!