Избор на мебели и аксесоари в един интериор

 Избор на интериорни решения за дома 

Много са факторите, от които зависи сполучливият избор на мебелите и аксесоарите в един интериор, но един от тях е основно основно значение — обвързването на вида, формата и цвета на всяка мебел с личния вкус и своеобразната атмосфера на всяко семейство. Това е и първото условие за постигане на индивидуалност във всеки цялостен интериор.

Никога досега не е било технически възможно масово да се възпроизвеждат форми от всички предходни епохи. И ако трябва да се търси причината за съществуващото все пак еднообразие в нашия интериор, тя е толкова в мебелите, колкото и в самите нас — в начините, по които ги осмисляме.

Нашият вкус е подложен на множество интензивни влияния.

На едната страна стоят традициите и придобитото от детинство чувство за целесъобразност и красота, а на другата — модните тенденции с техния агресивен стремеж към всевластие. От една страна, ни привлича лаконичната простота и безупречната практичност на съвременните форми, а от друга, подкупващата топлота на занаятчийските изделия от миналото. Объркани в лавината на тази информация, ние сме най-склонни да се осланяме на модата, като търсим в нея поне малка опора за личните си преценки.

И точно тук, на границата, където се срещат затаените у нас разпокъсани съждения за разумната целесъобразност и привлекателното единство на модната линия, ние правим личните преценки за мебелите, които придобиваме. Тази граница е била и си остава лична. Тя винаги е съобразена с това, което сме, с удобството, което предпочитаме, с представителността или уюта, към който се стремим, и с крачката, която правим в своето интелектуално развитие. Спирането до тази граница и барикадирането зад изградените у нас представи за индивидуализиране чрез аксесоарите и мебелите на миналото не са достатъчни за нашето съвремие. То изисква съобразяване и с малките стилове на модата, и с краткотрайната пълноценност на серийните мебели. Но и дълбокото навлизане в шаблона на модата и безсмисленото натрупване на мебели, към които личният вкус тепърва трябва да се приспособява, са също сигурно средство за обезличаването на интериора.

calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!