Избор на осветително тяло

Дискретната светлина на осветителното тяло е тази светлина, която е от аплици или подвижни лампи, тя е на нощното шкафче, до работния плот в кухнята, край учебното място в детската стая, до тоалетното огледало и навсякъде в жилището, където има нужда от ограничена светлина.

При всеки от тези случаи лъчите се насочват успоредно на погледа към работната зона, без излишно големи контрасти между осветените и неосветените части. Те се ориентират към лицето само при огледалата,и то чрез слаби, двустранно разположени и винаги матово бели осветителни тела.

Насоченото осветление на лампите се използува подчертаване на определена зона или картина

Използва се и за подсилване на ефекта от по-пластични мебели или декоративни творби. Струята на светлината се ограничава от прозрачни или полупрозрачни рефлектори и е приятна, когато се съчетава с общото осветено пространство. Облени от нея, картините не трябва да дават отблясъци.

При пластичните творби трябва де се получава не рязко, а меко преливане между осветените и засенчените части. Затова насоченото осветление се постига чрез по-слаби източници, като силата и ъгълът на падане на светлината внимателно се уточняват.

Форма на осветителните тела.

В стилните интериори се поставят само осветителни тела с декоративни мотиви от съответния стил. Сложните, силно разчленени полилеи са подходящи за интериорите с по-усложнен и модерни мебели и с повече вещи.

На интериорния дизайн в съвременен стил подхождат прилепените или спускащи се от тавана единични или в група осветителни тела. В дневната те са най-приятни, когато надвиснат над масата на къта за общуване.

Формите на лампите трябва да бъдат непретенциозни.

Внасянето в съвременните интериори на отрупани с украса „стилни“ осветителни тела крие в себе си много проблеми и по-често ни води към неуспех, отколкото към сполука.

Цветът е вторият естетически проблем при осветителните тела. Цветните повърхности отразяват лъчите само на собствения си цвят, а останалите почти напълно поглъщат. Затова заедно с цвета си светлината внася в интериорния дизайн и нови цветове.

Червената повърхност например придобива кафяв отненък, когато се освети със зелена светлина, и виолетов, когато се освети със синя.

Поради това цветът на осветителните тела трябва да бъде съобразен с тоналността на интериора.

Цветни светлини можем да си позволим само като допълнително ефективно осветление или при интериори, решени в строга цветова гама, където те няма да изменят останалите цветове. Но дори и тогава осветителните тела трябва да бъдат слабо оцветени, за да не дразнят очите и да не създават преднамерени театрални ефекти.

 

calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!