izbor na perde calma interior studio 1

Избор на перде

Пердетo в дома, определят първото ни впечатление от интериорения дизайн.

Пердетата грабват погледа, налагат ни своята доза от светлина и ни внушават предварително обмисленото си настроение! Махнете пердето. Махнете килима. Сега с най-голямо старание отново подредете стаята. Украсете я с най-хубавите вещи, които притежавате. Ако не ви достигнат, представете си, че добавяте и най-подходящото, което някога сте виждали. Все едно приятен интериорен дизайн трудно ще се получи. Не защото подборът ви е неподходящ или подредбата на мебелите е несполучлива, а защото отсъствува най-големият носител на домашната интимност меката повърхност на текстила. Той съпътствува нашия дом още от времето на нещавената кожа. От тогава до днес през жилището са преминали хиляди материали, но достоен заместител на текстила все още не е намерен. Когато са тънки, меката им светлина носи широтата и лекотата на откритото пространство. Тъканта им не отделя, а сякаш прелива интериорен дизайна в големия обкръжаващ свят. Когато са плътни, техният полумрак винаги се придружава от приятното чувство , че светлината е зад тях и когато пожелаем, отново ще се вгледа в нас.

Тънките пердета смекчават и разсейват слънчевата светлина.

Без тях тя е остра, а понякога и уморително блестяща. Но когато премине през леката материя на тюла, дантелата или батистата, тя като че ли омеква, равностойно облива цялото помещение и премахва дори натрапчивите сенки върху стените до прозореца. Преминала през по-едра мрежеста материя, тя се превръща в снопове от лъчисти нишки, които замрежват и изпълват пространството с игривото си неспокойствие. А цветните слънчеви пердета? Те не пропускат светлината, без да й отдадат част от своя цвят. И ако той е силен, светлината полага оттенъка му върху всички останали цветове, за да ги усили, ако са в неговия тон, или да ги промени, ако не са. Плътните пердета или завеси  носят голяма част от настроението и стила на интериорен дизайн. Чрез тях малките прозорци могат да се „уголемяват“, високите да се „разширяват“, широките да се „извисяват“. Техните прави, спокойни гънки усилват успокояващото въздействие на интериоренния дизайн и се съчетават добре с мебели и вещи от всички стилове. Обогатени с подгъв, плохи и басти или дори надиплени с по-едри волани, пердетата са подходящо допълнение към мебелите с меки и заоблени форми. А при висок таван, комбинирани с къса драперия, те ни помагат при изграждането на интериорен дизайн и в духа на някои от предходните стилове.

Поставянето на плътни пердета в по-малките помещения не е задължително.

Понякога в тях по-добре стои само слънчевата завеса от едра мрежеста или от по-плътна прозрачна материя. Събирането на пердетата от двете страни не е нужно . Когато обстоятелствата позволяват, те стоят добре, ако са несиметрично събрани от едната му страна. При силен външен шум плътните пердета трябва да са oт гъсто надиплени меки и мъхести платове. Така те ни предлагат добра л сигурна звукова изолация. Във всички случаи тънките и плътните пердета трябва да бъдат от сходни тъкани. Грапавият плат стои твърде тежко до нежния тюл, както и гладката изкуствена коприна до по-грубите едро мрежести материи. Пердетата трябва да са на еднакво разстояние от пода и никога да не „спорят“ за предимство в своята дължина, а наборът им да бъде съобразен със степента на търсения ефект. Ако искаме да не се забелязват, наборът им трябва да е по-беден, но ако искаме да ни служат и като акцент, той трябва да е богат и да се налага на погледа. За среден набор ширината на тънкия плат трябва да е около три пъти по-голяма от тази на заеманото пространство, на средно плътния плат. Oколо два пъти, а на най-плътния около един и половина пъти.

Проблем при пердетата е и връзката им със стената или е тавана.

Традиционният корниз ни спестява много грижи, но не винаги може да ни задоволи. Големите прозорци, а в известна степен и стремежът към по-голяма естетическа простота на фасадната стена често ни подтикват към окачване на пердетата до тавана. Безусловно те са най-ефектни, когато в него има шлиц зa скриване на релсата и горния им ръб. Но при липса на шлиц ефектът може да се постигне и с гипсов корниз. При липса и на такава възможност релса може да се прикрие чрез подходящ подгъв на самата завеса.  
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!