malko zhilishte calma interior studio 1

Малкото жилище

Понякога малкото жилище плаши обитателите си още преди да са го видели,

достатъчно е само да чуят за размерите му. А те не са страшни, ако проектирането интериора и обзавеждането на такъв дом се обмисли много внимателно, за да се постигне задоволително решение. В интериора на малкото жилище трябва да бъдат удовлетворени почти същите битови нужди на семейството, които се предвиждат и в голямото жилище. С известната мисъл, че е необходимо повече време, за да се напише кратко писмо, може да се направи паралел и да се твърди, че на разпределението и обзавеждането на малкото жилище трябва да се посветят по-големи усилия.

Интериорът на малко жилище се проектира и обзавежда на принципа на комбиниране на функциите на помещенията и мебелите.

Кухнята е заедно със столовата, дневната стая включва кабинет и често се използува за спане, в спалнята се организира кът за работа, а в банята са тоалетната и пералнята. Съществуват голям брой схеми за решаване на малкото  жилище и тук посочваме някои от най-често приложимите.

Главните помещения са дневна, спалня и кухня

, а основните комбинации са кухнята да е между дневната и спалнята е до дневната или до спалнята, кухнята да е разположена вътрешно без директно осветление и проветряване. Ще разгледаме по-подробно едно малко жилище, което е често срещан тип у нас в секция от три жилища на площадка. То е разположено в средата на секцията и е с едностранна ориентация.

Състои се от уютна дневна, кухня, спалня и баня със сервизно помещение – тоалетна.

Това е известният тип едностаен апартамент с хол и с директен достъп до всички помещения и прякото им огряване от слънцето. В посочения пример характерното е, че кухнята се намира между дневната и спалнята. Стандартното изпълнение на тези жилища е кухнята да бъде отделена от дневната. На чертежа обаче ще е показан начина, по който това жилище е било изменено според индивидуалните разбирания на собствениците. Какви са преимуществата на това изменение? Получил се е желаният простор както за дневната така и за кухнята, като между двете помещения разделяща и едновременно обединяваща роля играе кътът за хранене. Същевременно в това малко жилище е постигната т. н. кръгова връзка, т. е. от антрето може да влезем в дневната и прев кухнята и да се върнем в антрето. Друго много съществено предимство е създадената възможност за едно по-голямо общуване между членовете на семейството. Това свързване позволява да се посрещат гости с обслужване на бюфет. По-важно е обаче ежедневието. В дневната стая е предвидено място за работа на родителите. Вляво от прозореца е масата за работа на съпруга, а от другата страна са шкафовете за бои и стативът на съпругата, която е художничка. Виждаме, че това цялостно пространство включва вече три функции — дневно пребиваване, писмена работа и работа с компютър и хранене. Може да се прибави още, че канапето се използува и за легло на евентуален гост или за детето, когато порасне. Затова в спалнята на родителите при обзавеждането е предвидено още един кът за писмена работа.

Но да разгледаме по-обстойно репрезентативното помещение – дневната.

Цялата стена в дъното е използувана за библиотека. Обикновено на тази стена се случва да има някаква неприятна чупка от колона или комин. В случая тази неприятност е много удачно потулена, като издадената част е частично покрита с плоскости от мебели, които са същевременно елемент от общата му композиция. Върху едно от останалите непокрити петна от стенна плоскост е апликиран часовник и така цялата композиция има един завършен вид. Обръщаме внимание на височината на библиотеката, което не е случаен въпрос. При малките размери на помещението правилно е библиотеката да не стига до тавана, така тя не тежи в обстановката. Самата библиотека не трябва да бъде хранилище, а да съдържа най-необходимите книги, семейни снимки и аксесоари. В тази библиотека е разположена и музикалната уредба на жилището, телевизорът, като много сполучливо е намерено мястото и на една озвучителна колонка. От мебелите в дневната заслужават внимание и табуретките, които са конструирани с подвижни възглавници от изкуствена кожа. Без възглавниците табуретките, наредени една до друга, образуват масичка, а на възглавниците, поставени върху килима, се седи.

Така пространството за една мебел, а именно масата, условно казано е спестена.

Особени грижи за оформяване на интериора обикновено създава стената с прозореца и радиатора под не Така се прикрива и не особено естетичният вид на стандартните радиатори. В случая не е поставена решетка пред радиатора, а има само покритие, което минава по цялата стена и включва една работна маса и един шкаф. Оригинално е затварянето на шкафа, който служи за съхраняване боите на художничката. От кухнята на това жилище също могат да се посочат някои хубави изпълнения. Паркетът или ламината, който е нареден в успоредни линии, пред кухненските уреди минава в теракотна настилка, която хармонира с цвета на паркета. Кухненските шкафове, които не достигат до тавана и така оставят повече въздух на помещението, са покрити с дървени плоскости в кафяв цвят и хубав фладер, така че хармонират с общия цвят на обзавеждането на дневната. Над готварската печка е предвиден отдушник, свързан с комина, за да става изтеглянето на изпаренията. Входното антре за този тип жилища поради надлъжното нареждане на помещенията е твърде удължено. Обикновено една част ог него се заема за вграден дрешник. За да се избегне лошото въздействие от дългото помещение, над закачалката до вратата и до дрешника е спусната хоризонтална рамка с наредени в нея матови стъкла, през които идва осветлението. По този начин е получено разнообразяване и обогатяване на това първо за възприемане помещение в жилището, на което обикновено не се обръща нужното внимание.
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!