materiali v syvremenniya interior zhilishteto calma interior studio 2

Материали в съвременния интериор на жилището

Верният подбор на материали е основно условие за добрия вид на всяка мебел или вещ.

Затова и всеки материал е красив само тогава, когато е уместно поставен и когато допринася за съвършенството и правдивостта на изработената вещ.

Дъб

Изключително здрав материал. С едрия си фладер, едропореста повърхност и жълточервеникав нюанс той внушава чувство за стабилност и непреходност. Не случайно с дъбов материал се обзавеждат предимно представителните помещения. В жилището тежката му фактура е подходяща за мебелите масив в дневната и столовата. Тя трудно може да придаде необходимия уют на спалнята или желаната свежест на детската стая. Наистина масивният дъб стои перфектно и в кухнята, но времето на кухните от дъб е отминало заедно с времето на горите от дъб.

Ясен

Той притежава декоративните качества на дъба плюс по-нежна структура, по-малки пори и по-бляскава бледожълта дървесина. Чрез тези качества ясенът и като фурнир, и като масивна дървесина придава по-голяма свежест и жизненост на дневната и столовата в сравнение с дъба. Той е подходящ и за другите стаи в жилището. За съжаление старите ясенови дървета се срещат вече много рядко и ни остават само имитациите на ясенов фурнир.

Явор

Жълтеникавобял, той е с единични тъмни петна и линии, ситни пори и добре изразен фладер. От копринения му блясък се излъчва мекота, нежност и лиричност. Може би никой друг материал не може да внесе в спалнята повече романтичност от малките съкчета на неговия задграничен роднина — птичия явор, особено ако те са върху мебели от втората четвърт на нашето столетие. Мебелите от масивен явор могат да освежат и всяка друга стая на съвременното жилище. Но и яворът вече много рядък материал.

Бук

Червеникавобял, с плътен строеж и матов оттенък, той може да придаде скромност, топ лота и интимност на жилището. Правите му и неподчертани жили са много подходящи за формите на мебели. Той е сполучлив партньор и на повечето от новите материали. Поради това, едва ли не традиционно пренебрегван Преди, букът вече е предпочитан материал за много от съвременните мебели.

Иглолистна дървесина, чам

Кремаво-жълтеникава, с матова лъскавина, ясно изразен фладер и неравномерна коравина, тя не притежава нито едрите пори на дъба, нито пищната тоналност на ореха, но е лека, непретенциозно интимна и като че ли отдава на пръстите частици от своята топ лота. Като симпатичен добряк тя е готова винаги да услужи, да се усмихне, да каже сърдечна дума и да не се засегне, ако я пренебрегнат. Затова и направените от нея мебели са приятни, скромни и придават подкупваща непосредственост на всеки интериор.

Орех

Сивокремав с червенока-фявидо черни петна или ивици,  богат, понякога дори величествен фладер и ситни пори, той е изпълнен със сдържано благородство. Редкият тъмен орех е много подходящ , за уникални мебели масив с тежки профили и сложни форми, предназначени за дневни, столови и спални. В по-светлите си, правожили разновидности той подхожда и на опростените интериор от съвременните мебели. Но е капризен. Той е като скъп плат за вечерен тоалет, чиято кройка трябва винаги добре да се обмисли.

Махагон

Този червеникавокестеняв африкански гост на нашите жилища е с прави жили и равномерно ситна структура. Затова сполучливо се свързва с правите линии и изчистени форми на съвременните мебели. Обработен с червеникав байц той може да придаде на мебела скучност и съвременна простота, липсва свежест и жизненост, за да се свърже например със света на младостта в детската стая.

Палисандър

Той е с  керемиденочервени до тъмнокафяви полу успоредни ивици и средно големи пори. Това е рядък дървесен материал, .който много често се имитира като изкуствен фурнир. Но дори и като имитация, с приглушено топлите си тонове и издължен фладер палисандърът придава на дневните и столовите интимност и представителност. За спални и детски стаи обаче той е твърде официален.

Ламинирани плоскости

Те са гладки, матови или гланцови, с убити или ярки тонове. Излъчват простота, свежест и чистота. Засега се използуват само за кухненски и по-рядко за детски мебели. Въпреки искреността и веселостта си те като че ли не се харесват много от нашето поколение, което, колкото и да се стреми към непосредственост, търси в мебела и известна представителност. Но бъдещите млади хора сигурно ще намерят духовна връзка с тяхната прямота и непринуденост и ще ги използуват широко в своите жилища.

Стъкло

С блестящата си прозрачност то е незаменим материал за много битови вещи. Представете си същите вещи, изработени от порцелан или пластмаса. Те ще бъдат с друга емоционалност. Но независимо от фактурата и цвета си стъклото винаги навява студенина и налага спазването на дистанция. Затова често се използува за затваряне на витрини със скъпи вещи. С бляскавата си повърхност то като че ли ги отдалечава от реалността и увеличава стойността им. Дори декоративните предмети от стъкло са официално сдържани. Но те са подходящо допълнение към полираните мебели и сполучливо контрастират на матовите. Въпреки това присъствието на много предмети от стъкло в спалнята и в детската стая сякаш намалява уюта им.

Керамика

Тя е топъл, сърдечен и уютен материал. Наситена с мъдростта на вековете и със слънчево-грапава топлота, тя е неотменен елемент на жилището още от първите стъпки на човечеството. Керамичните подови настилки и днес ни предлагат топъл и хигиеничен под. Обработена във вид на саксии, пластика, гле-джосани или негледжосани съдове, теракотата със своята грапава топлота стои добре и на пода, и на стената, и върху мебелите на всяка стая.

Порцелан

С прозрачно плътната си масивност той напомня както студенината на стъклото, така и меката топлота на керамиката. Затова и приборите от фин прозрачен порцелан като че ли са недоволни от всекидневното еднообразие и предпочитат витрините и официалността. Непрозрачно плътните разновидности на порцелана са по-непретен-циозни. Те допълват ежедневието на всеки дом.

Пластмаси

Гладка повърхност, свежи цветове, пластични форми и… представа за малотрайност. Непретенциозни, без излишно самочувствие, но винаги готови да заемат най-удобната за потреблението форма, те вече атакуват почти всички вещи и облицовки на жилището. А утре? Тяхното „утре“ е голямо, защото със своята непосредственост и временно удобство те напълно отговарят както на характера на днешното жилище, така и на съвременния бит.

Текстил

След естествената кожа няма друг по-топъл материал от текстила. Направен от изкуствени или от естествени материали, лъскав или матов, той може да вдъхва и официалност, и непосредственост, и елегантност, и простота, винаги придружени с чувство за интимност, топлота и уют. По-лъскавите му представители са приятни, но не подхождат за всички помещения на жилището. С матовите е може би по-трудно да се сгреши. Поради това подобно на облеклото лъскавият текстил е по-добре да заема по-малки площи.

Полирани метали

Те може да са хромирани или никелирани, с матов или огледален блясък, но винаги са като че ли затворени в себе си, незаинтересовани и отчуждени от обкръжението си. В малки количества тяхната хладнина е сполучлив контраст сред мекотата и топлотата на останалите материали. Наситена с официална сдържаност, тя е подходяща за входни преддверия, детайли на уреди и на представителни мебели. Тя не стои добре в спалните, но с хигиеничността си е почти незаменим спътник на санитарните помещения.

Бронз и месинг

От тях вее и хлад, и топлота, и официалност, и интимност. Матови или бляскави, винаги препълнени с дружелюбието на жълточервения си оттенък, те придружават жилището от хилядолетия. Вътрешната им сила е неизчерпаема. Подобно на дъба бронзовите декоративни предмети като че ли съществуват извън времето. Цветът на полирания месинг сякаш извира от дълбините му и омайва с великодушието си. Затова във вид на панти или дръжки, накрайници или цели изделия бронзът и месингът са желани гости във всеки интериор.      
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!