ogyn voda vyzduh zemya zhivot calma interior studio 1

Огън Вода Въздух Земя = Живот

СТИХИЯТА В ТЯХ НИ УЖАСЯВА. НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ТЯХ НИ ПОДЧИНЯВА. УСВОЯВАНЕТО ИМ НИ ПРАВИ СПОКОЙНИ И НИ ОБНАДЕЖДАВА.

Символните послания, материализирани в нашия бит и интериор са в непрекъсната и често неосъзната връзка с първоматериите Огън, Вода, Въздух и Земя – укротени, общуващи и допълващи се, отразяват и утвърждават живота в нашия дом, като всяка ни подлага по своему. Така присъствието им общо ни създава усещане за спокойствие и сигурност, макар че въздействието им е различно.

Огънят

слънце на нощта, източник на светлина и топлина, е символ на духа, на вътрешния огън, този, който будистите свързват с проникващото познание: “Сърцето ми е огнище, а пламъкът – опитоменото себе си“. Център, около който хората (дори и мълчешком) са общували хилядолетия наред. Асоциира се с червения цвят, активността, страстите и сърцето. Затова дори запалените на масата, в банята или по стъпалата към дома свещи звучат като покана.

Водата

е проникновена прегръдка. Жива и подвижна, безформена и податлива, тя не оспорва, а обгръща, поема напрежението и пречиства. Подчиняваме движенията й в джакузито или водното легло на изискванията на собственото тяло, нарцистич-но си оспорваме с небето правото да се оглеждаме във водното огледало, гмуркаме се с лек страх и желание за освобождаване в басейна. Водата в психоанализата символизира нашето подсъзнание. Асоциира се със спокойната интровертност на синьото.

Въздухът

също като огъня по мъжки активен и спиритичен, се свързва с вятъра и зарежда съзерцанието на пейзажа зад прозореца с енергия, говори ни нечуто чрез интериорните пространства, внася чрез диханието въздействието на ароматите и човешкото присъствие. Среда на светлината, цвета и звука, прозрачен и пречистващ, изпълва дома ни с лекота, свобода и одухотвореност.

Земята

жена като водата, материална и плътна, основа на основите, майка на усещането за стабилност и подкрепа, създава в дома ни сигурност. Символ на утробата, тя се повтаря в дома, даващ защита и среда на нашата уязвима и развиваща се същност. Присъствието й се усеща навсякъде чрез камъка в стените и оградите, керамичните покрития, съдове и пластики, чрез земните тонове и, разбира се, в дървото на пода и мебелите или живото в градината. Както емоционалният “летеж” има нужда от почивка (няма птица без нозе, обречена на вечен полет), така и емоционалното потъване се нуждае от “стъпване на земята”. Чрез каменния плочник или камъка в градината, масивните греди и стъпилите здраво на пода мебели разширяваме усещането си за стабилност сред бързо променящата се напоследък социална 1 и природна среда. Повече и по-ярка светлина, повече отразяващи я повърхности (огледала, водни и метални повърхности) и особено извиращата от пода светлина ще ни тонизират така, както съприкосновението на сетивата с течащата вода. Каскадата в градината, душът и дори измиването на съдовете с вода могат да ни заредят с енергия. Въздухът под високите тавани, отворените навън пространства, повече стъкло и прозрачност в дома освобождават място за духа. Внимавайте с високите огради и застиналата като снимка градина!

Дайте възможност на вятъра да разговаря с растенията, да разпилее косите ви.

Разтворете ръце за прегръдка и ще усетите свободата на птиците. Когато сте потиснат, отворете прозорците и пуснете въздуха свободно да влиза, изпълнен с ароматите на есенни цветя и съхнеща шума. И ако ви стане тъжно за отминалото лято, запалете огън. Разпален в присъствието на приятели и близки, той ни обръща един към друг. Ако искате просто да свалите умората от деня, обърнете се към огъня – несъзнавано свързван със сексуалната символика, той отпуска, като приятно енергизира и освобождава импулсивността. Ако напрежението ви е свързано с неуспехи през деня или лоши мисли, потърсете водата. Тя сваля напрежението, като създава усещане за “изчистване“, за движение и промяна. Поддържа “спомена“ за раждането като условие за ново начало. Ако усещането за зависимост от външни обстоятелства или доминирането на други хора ви гнети, осигурете простор и движение на въздуха в дома ви. С лекотата и прохладата, която носи, той създава усещане за независимост и свобода, а оттам и за сила. Ако мислите, че напоследък губите контрол над външния свят и себе си и ставате все по-малко адаптивен, направете движение към майката земя с нейните метаморфози в дома. Тя създава усещане за сигурност, като помага за равновесието на Аза.
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!