podovi nastilki v interiorniya dizain calma interior studio 2

Подови настилки в интериорния дизайн

Подовите настилки са голям триумф на текстила в интериорния дизайн.

Под формата на черги, килими, мокети или друг постилъчен текстил те присъстват във всичките му прояви. Техният подбор ни затруднява. У нас винаги се преплитат стремежите ни към удобство и към показност. Но подовите настилки трябва преди всичко да не задържат прах, да се почистват лесно, да не са твърде скъп и да не ни затрудняват с грижи по опазването им. Всяко увлечение за придобиване на по-капризни постилки от удобните за нормалния ни бит е сигурно средство за създаване на излишни проблеми.

Чергата или малката пътека е била и си остава удобна подова настилка.

Хубавата черга и днес може да се включи във всеки интериорен дизайн, да го направи непосредствен, хигиеничен и пълен с домашна топлота и уют. Тя подхожда на всички непретенциозни мебели и хармонично се свързва с почти всички платове, но като че ли най-добре се чувства сред едноцветните, необлицовани с тапети стени. Тогава нейните линеарни шарки засилват, разстилат своето очарование и като че ли оживяват цялата обстановка.

За разлика от „демократичността“ на чергата килимът акцентира.

Компактните му декоративни мотиви почти винаги подчертават неговия център. Затова кътът за хранене или общуване почти винаги най-сполучливо се организира в средата на цветния му остров. Оставен без мебели с притегателни функции, килимът изглежда неестествено празен. Пъстрият килим или килимът с много едри декоративни мотиви се натрапва на погледа и не е подходящ за покриване на цялата площ. Подът получава ненужно тежък вид, пренасища се с цветове, които обезличават и омаловажават въздействието на останалите вещи. Още по-неподходящи за постилане са килимите с картинни мотиви. Скъпи, сложно изработени и трудни за поддържане, те са твърде чужди на едно практично съвременно жилище.

Мокетът е непретенциозен.

Рожба на нашето време той е изпълнен с неговата ведрост, непосредственост и естественост. Прострян върху целия под, едноцветен или с равномерни декоративни мотиви, без да се натрапва на погледа, той е приятен фон на съвременните мебели. Почиства се сравнително лесно, не пречи на движението, а равномерната му мекота и декоративност създават усещане за интимност, ред чистота. Мокетът не обича съседството на други подови настилки. Най-многото, което би търпял, е едноцвететно шалте, който да подчертае някоя от функционалните зони на помещението. Поставен върху него, претенциозният килим е почти винаги неуместен. Тапицерските платове са като гости, които трябва да се съобразяват с особеностите на своя домакин постилката. За да не се „залепват“ към нея, или структурата, или цветът им трябва да притежават противоположни белези. При пъстри постилки е добре те да са едноцветни, с по-едри орнаменти или с подчертано райе; да са с мъхеста структура, когато мебелите са поставени върху мъхести килими или мокети, възлести върху възлестите, матови върху матовите и гладки върху гладките постилки. Изобщо както гостите подбират облеклото си съобразно със случая, за който са поканени, така и дамаски  трябва да отчитат структурата и цвета на пода, стената или завесите, върху които се открояват. В китениците, кувертюрите, възглавничките и в малките декоративни ръкоделия, с които се изгражда индивидуалността на интериорния дизайн, понякога се крият и големи опасности за неговото претрупване с дамските. Когато са единици и без съседство с богато орнаментирани десени, те могат да стоплят и да подчертаят всеки негов кът. Но когато се сумират, техните разнообразни и почти винаги активни повърхности започват да си съперничат. А когато са и с различен цвят и фактура, те вече ни водят към несполука, защото чувството за непосредственост в интериора започва да се измества от приповдигнатото настроение на изложбата. Цветовете и десените на текстила са едни от основните средства, чрез които се изграждат естетическите качества на жилищните интериори. За да не грешим при техния подбор, вековният опит мъдро ни съветва:

Колкото по-голяма площ заема един десен, толкова по пастелни трябва да бъдат неговите тонове.

Орнаментите по пердетата и дамските трябва да са по-активни само при едноцветни или леко десен и рани постилки. В по-малките помещения трябва да се дава предимство на по сдържаните десени с по-дребни орнаменти или с леки линеарни мотиви.

Нежните и гладки тъкани подхождат повече на изисканите и сложно изпълнени мебели.

Материите с по-едра и груба структура се приобщават по-сполучливо към по-непретенциозните форми и естествените материали. Между тези условия има много преходи, които са предпоставка за разнообразен подбор.
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!