prostranstvo i mebeli calma interior studio 4

Пространство и мебели

Съвременният интериор е удобството в малкия обем

Трябва да забравим дребнобуржоазната вещомания и да заживеем в съвременни интериори.  Красотата на вътрешния дизайн е в простотата, с която са подбрани и съчетани мебелите, непретенциозни сами за себе си. Тяхната целесъобразност е в минималния брой на сумираното обзавеждане. Да се вгледаме в дневната стая. За да ни служи, тя трябва да съдържа група от мебели за съхранение и за сядане, осветителни тела и предмети за украса. Ако в дневната временно се спи, необходим е и скритият обем на малък гардероб за дрехи и завивки.

Нашите мебели

Дневна. Пазарът често ни предлага холови гарнитури с величествени по размери фотьойли и канапета. Купим ли ги, те изцяло запълват гостната с импозантните си форми. Ние ги заобикаляме, огъваме се около тях, без да забелязваме, че понякога повече ни пречат, отколкото ни помагат да живеем удобно. В известен смисъл тези шкафове допълват хола и се използуват като втори склад на жилището. Но докато в дрешника вещите се складират плътно една до друга, тук над всяка от тях е затворена голяма част от необходимия ни за дишане въздух. Спалня. В нея доминира гардеробът. В миналото той бе скромен, но сега, подпрян в тавана, е заел цяла стена. Вместимостта му е само шест седем пъти по-малка от тази на стаята, а неговите повърхности, контактуващи с въздуха, конкурират площта на стените. Този неимоверно голям за стаята мебел също ни предлага двояка услуга. От една страна, гардероба съхранява целогодишните ни дрехи, а от друга, ни дава възможност да прекарваме почти половината от живота си в непосредствена близост до включените в неговата конструкция, в дрехите и в препаратите за съхранението им химически продукти. Кухнята. Тя все по-настойчиво се превръща в истински подиум на кухненско обзавеждане и домакинската техника. Електрическа печка за готвене, кухненски робот, използван успоредно с поредица от специализирани миксери за кремове, яйца, сладолед сокове или теста, кафемашини, захар, подправки, зеленчуци, плодове и цяла поредица от функционални съоръжения, за придобиването, използването и поддържането, на които се влагат като че ли повече средства и труд от удобството, което самите те ни предлагат. Кухненските шкафове, в които те се съхраняват са станали почти два пъти по-големи от старите кухненски бюфети. И тя след като относителният дял на търговското обслужване, общественото хранене, пакетираните продукти и полуготовите храни в ежедневието ни многократно се е увеличил.

Обзавеждане

Мебелните магазини непрекъснато разнообразяват своя асортимент, а ние купуваме разновидности, понякога просто за да си ги имаме. Още от създаването си те придобиха две характерни качества — полезност и красота.  Тя е в съпоставянето на жизнената енергия, която ни спестяват, с жизнената енергия, необходима за придобиването, използването, поддържането им. Нецелесъобразно е и придобиването на мебели само заради тяхната красота. Красотата не е самоцелна естетическа категория. Тя е неделимо качество на всяка полезна вещ. Защото успоредно с удобството мебелите трябва да ни носят и радост. Ето защо в интериора за красиво се приема само това, което е полезно и което честно и открито изявява своята същност и предназначение. А количеството? То никога не е било съставна част на красотата. Зад полезността и красотата се крие и третото, като че ли незабележимо на пръв поглед, но най-важно качество на всяка мебел — нейната поддръжка. През последните години материалите, влагани в жилищните интериори, коренно се измениха.
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!