svetlina zdrave v interiorniya dizain calma interior studio 4

Светлина и здраве в интериорния дизайн

СИНЬОТО ВРЕДИ НА ОЧИТЕ, ЗЕЛЕНОТО – НА МАНДЖАТА

От светлината зависи не само способността ни по-добре или по-зле да виждаме света, но и настроението, а и самочувствието, твърдят психолозите. Дори и за неспециалистите е ясно, че светлината не е безцветна. Обикновената електрическа крушка например дава жълта, топла, равна светлина, еднакво добра и за дома, и за офиса. Цветните крушки, абажури и витражи, и дори цветните пердета на прозорците могат

ДА ПРЕОБРАЗЯТ ВСИЧКО В МАГИЧЕСКА ФЕЕРИЯ

от полутонове, превръщайки и най-обикновената стая в приказно място. Цветното осветление обаче далеч не е само декоративен елемент от интериора. То влияе на психиката и дори на храносмилането. Шарената светлина например е недопустима за кухни и трапезарии. Приглушено зелено сияние действа чудесно на нервите – сваля напрежението, премахва чувството за безпокойство. Същата зелена светлина обаче

МОЖЕ ДА ОПРОПАСТИ И НАЙ-ИЗИСКАНИЯ ОБЯД,

тъй като едва ли някой ще иска да яде зелена пържола или сметанов сос с цвят на блатна тиня. Със сигурност е доказано, че червеното стимулира храносмилането, затова след ядене е полезно да се постои край лампа с ален или оранжев абажур, особено след късна вечеря. Лампите със сини абажури или крушки не са подходящи за кабинети или за детска стая, защото синята светлина намалява видимостта и след час-два работа в такова помещение зрението се затормозява. Освен това на такова осветление дори и

НАЙ-ПЕРфЕКТНИЯТ ТЕН НЕ ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ.

Никак не е приятно да попаднеш в синя стая и да зърнеш отражението си в огледало. Но поне не е опасно. Сблъсъкът с ярък отблясък (при отразяването на светлината от екрани, прозорци и всякакви полирани повърхности или попадането на пряка светлина в очите обаче е вреден. Яркият сноп светлина причинява рязко отваряне на зеницата, което води до моментно заслепяване – зрението се губи за няколко секунди. Освен от директната отразена светлина очите страдат и от резки контрасти – например тъмни мебели на фона на светла или бяла стена, светъл компютър върху черно бюро. Нездравословен ефект имат и картини в гръмки цветове върху огледална стена.

ТРИ ВАРИАНТА В ЕДИН ЦВЯТ

Едно помещение можем да осветим с един цвят светлина по 3 различни начина. И това можем да направим с 3 основни типа осветителни тела.

ЕФЕКТЪТ НА ПРОЖЕКТОРА

Към първия тип спадат лампите, които са конструирани така, че да концентрират и направляват светлинния поток. Обикновено те имат непрозрачен абажур който отвътре е покрит със светло отразяваща материя. Предимства: светлинният поток лесно се управлява – винаги може да се концентрира повече светлина на определено място. Избягва се прякото попадане на светлина в очите. Недостатъци: при такова осветление предметите хвърлят дълбока сянка. Тези лампи не се препоръчват за работното място, защото дори сянката от ръцете пречи на зрението, разконцентрира го и излишно го натоварва. Понякога обаче сенките може да бъдат неоценим помощник на домакинята, ако трябва да се поприкрие нуждаещата се от боядисване стена, пукнатина или не добре ремонтираната врата.

БЕЗ СЕНКИ

Лампите от втория тип са за общо осветление. Та задължително са с много крушки с прозрачни абажури и дават разсеяна светлина, която пък се отразява в стените и тавана и прави помещението още по-светло. Предимства: очите се чувстват значително по-комфортно в добре осветено помещение. Няма сенки, всички предмети се виждат ясно. Недостатъци: в ярко осветено с изкуствена светлина помещение не бива да се стои повече от 4-5 часа, тъй като очите се уморяват, а това може да причини главоболие.

БАРОВСКА АТМОСФЕРА

Третият тип осветителни тела са конструирани да дават само отразена светлина. При тях долната (или външната) част е закрита от непрозрачен абажур и светлината се отразява в тавана или стената в зависимост от това къде е фиксирана лампата. Непрозрачният калпак не позволява в помещението да попаднат преки лъчи и осигурява приглушена, мека и уютна светлина, подходяща повече за дома, отколкото за офиса. Често такъв тип осветление се използва за клубове, барове и ресторанти.  
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!