slynchevata detska staya calma interior studio 2

Слънчевата детска стая

Детската стая е помещение със съвсем малко мебели и аксесоари в него.

В детската стая за да може да се осигури повече свободно място, когато децата са две целесъобразно е за спане да се използуват легла едно над друго, които заемат по-малка площ. Както възрастните, така и децата имат нужда от своя отделна стая, където всичко е подредено съобразно техния свят. Тогава по-голямото дете достига горното легло посредством стълбичка. Леглата могат да бъдат и едно под друго. В този случай долното легло е на колелца и се издърпва само през нощта, а през деня е под горното и освобождава място за игра. Когато едно от децата е още бебе, долното креватче представлява кошарка. Тъй като в тук се оформя новият подрастващ човек,

детската стая трябва да бъде подредена целесъобразно, изискано, с вкус.

Добре е децата да свикнат да се грижат сами за реда и да променят обстановката постепенно, съобразно своите интереси. Любимите играчки се съхраняват най-добре на етажерки, направени от отделни лавици или шкафчета, окачени на стената, за да не заемат площ от пода и да не затрудняват почистването. Височината на мебелите трябва да е съобразена с ръста на малките. Тъй като децата обичат да си играят и с мебелите, те трябва да са опростени по конструкция , масата да става къщичка, а стола- конче или автомобил. Когато децата пораснат и тръгнат на училище, особено внимание трябва да се обръща на мястото, където те си учат уроците. Целесъобразно е да се търси възможност за устройване на такива работни маси, чиято височина може да се променя съобразно ръста на децата. Едно много, но практично устройване на работното място за ученици е, когато под прозореца се постави плот, широк 40-45 см, подпрян на две етажерки.

Това съвсем евтино и удобно писалище дава възможност за занимание

на двама ученика и е по-евтино в сравнение с бюрото и писалищната маса. Когато се разполага с повече средства, пак под прозореца може да се организира работно място с повече удобства. С малко средства стаята на малките по-късно може да се превърне в стая за гимназисти и студенти. Тогава трябва да се поставят допълнително още етажерки и шкафчета, които да побират повече книги. Писалището може да бъде вградено и в библиотеката. За спане са удобни легла с ниски, прави табли. Малко нощно шкафче с чекмедженца би служило да се поставят на него най-необходимите книги за четене, настолна лампа, радио. Шкафчето може да бъде свързано с широка дъска, която опасва околовръст цялото легло, или с ефектна рогозка. При ограничено място може да използуваме легло-шкаф, който се прибира към стената и се закрива от предната страна с врата или завеса. За предпочитане е гардеробът в детската стая да е с опростена линия отвън, с гладки прави врати и богато вътрешно разпределение, съоръжен с лост за закачване на дълги и къси дрехи, с рафтове и чекмеджета за бельо, чорапи и други неща. Ако гардероба е с надстройка или има възможност да се постави по цялата стена или част от нея, това би улеснило прибирането на различните дрехи и завивки през сезоните, когато те не се използуват. За детската стая се препоръчват мебели със светли цветове – дъб, бряст, ясен, явор, избелен бук. В една стая винаги се чувствува нужда от стол. Не само до работната маса, но и за гости, за четене, слушане на музика, почивка. Лампион, поставен на пода, или аплик на стената с абажур в жълто, червено или най-добре в бяло осигурява необходимото осветление и създава уютност и приятна атмосфера. Неумелото използуване на цветовете може да унищожи цялата красота на обзавеждането. Затова цветовете на стената и другите вещи трябва да се свързват хармонично.

За светла, слънчева стая винаги трябва да предпочитаме пердета и завеси в студени цветове – в синьо, зелено, а там, където слънчевата светлина прониква оскъдно – по-топли цветове – жълто, кремаво, розово.

Дали ще се спрете на пъстри или едноцветни пердета зависи много от завивките и постелките. Ако те са многоцветни (черги, килими с фигурни композиции), трябва да се спрете на едноцветни пердета. И обратно. Много трудно се постига желана хармония, когато и пердетата, и постелките са пъстри. Добра комбинация е, когато за перде се подбере цвят от покривката на леглото или постелката на пода. Понякога само поради несполучливо избрани цветове детската стая е неуют-на, потискаща. Не е правилно да се стремите към голям килим, ако подът има хубав паркет или мокет в приятен, хармониращ с обстановката цвят. Малко килимче, халище или пътека в хубави цветове, постлани под работната маса или пред леглото, придават изящество на стаята. Не се увличайте по много цветя в саксии, във вази. Едно декоративно растение от рода на фикуса е достатъчно. Само че обърнете внимание на самата саксия. Тя не трябва да се натрапва с формата си или да бъде обвита в станиол. Вазите също не бива да са „подобрени“ с допълнителни украшателски елементи – нарисувани цветя, пейзажи, златни ивици. Една ниска вазичка от стъкло или керамика със семпла форма и в хармоничен цвят с обстановката подхожда много за стая, в която живее ученикът или студентката.

Свежите цветя говорят за добър вкус и придават настроение.

Някои се увличат в събирането и нареждането на много и най-различни дреболии – фигурки, сувенирчета, често пъти със съмнителна художествена стойност. „Дреболийките“ наистина придават индивидуалност, интимност и уют и завършват обзавеждането и не бива да се подценяват като необходимост. Хубаво е да се има предвид, че големият им брой създава претрупаност, която не е желателна, че от подбора на тия допълнителни елементи се съди за културата, фантазията и усета на младия обитател на стаята. Картините в стаята не бива да са повече от една-две, при това оригинални или художествени репродукции, в съвсем опростени, непрофилирани рамки в естествен цвят на дървото. Може да поставим и хубави фотографии. Трябва да се избягва скованото симетрично и високо разполагане на картините точно в средата над отделните мебели.
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!