Съчетание на мебели

При съчетание на мебели в цялостния интериорния дизайн, ние съзнателно или несъзнателно се сблъскваме с изразите „подхожда“ или „не подхожда“.

Оценките си даваме по чувство, без да се замисляме. Ако във витрината на провансалски бюфет са подредени съдове от груба, неглазирана керамика, всеобщата ни оценка ще бъде „не подхожда“, а ако в нея са поставени артистични рисувани чаши –то оценката ще е, че „подхожда“.

Естетическо сходство на мебелите

Ако върху карирана покривка са подредени кърпи с друг вид каре, отново ще отсъдим „не подхожда“, а ако кърпите са в същото или подобно каре с кант от нежна дантела, одобрително ще поклатим глава. Защо?

Защото ние интуитивно сме преценили естетическото сходство на мебелите и аксесоарите. Ако повторно и вече съзнателно направим своята преценка, ще ще установим, че всички мебели се състоят от сходни или различни геометрични фигури и повърхнини, украсени с характерни декоративни мотиви на дамската и са допълнени с различно артистично съвършенство.

При възприемане и визуализиране на една мебел тези качества обикновено не се отчитат. Но при едновременно възприемане на няколко мебели масив от колекция неизбежно се вижда, че едни от тях са по-големи, други по-светли, трети по-лъскави, четвърти с набразден грапав плот, следващ естествените линии на дървото или т.нар изваден фладер , а пети с овални декоративни мотиви на дамаската и т. н.

Обикновено на тези основания отсъждаме, че мебелите „си подхождат“ или „не си подхождат“

, което всъщност означава, че техните обеми, форми и повърхнини са сходни или противоречиви. Сходството обвързва мебелите с невидимите нишки на единството.

Възприемани заедно те винаги са по-приятни, когато една или повече естетически особености на дадена мебел „звучат“ или напълно се повтарят в другата и обратно. Разнородността, като че ли отблъсква мебелите един от друг.

Безусловно, когато е умело дозирана, тя може да се използва за контрастно раздвижване. Но когато започне да преобладава, се зараждат и предпоставките за разпадане на композиционното единство или колекция от мебели.

Затова при подбора на мебелите в интериорния дизайн винаги се ръководим от правилото:

има ли единство на формите на обзавеждането, ще има и цялостна дизайнерска интериорна композиция,

няма ли такова единство, няма да има такава интериорна композиция.

calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!