cena na mebeli masiv calma interior studio 4

Цена на мебели масив по поръчка

Красотата и цената на мебелите масив по поръчка е най-просто средство за постигане на представителност и пищност в интериорния дизайн.

Този вид интериорни проекти изискват по-голям художествен усет и съвършенство на дървото. На тази основа през последно време набира инерция една огромна сила евтините мебели, изграден като количествено натрупване на обработки от компютри, дървен материал. Като използва естетическите похвати на повторението, тази сила облицова почти цели стени от нашите домове с изгладените плоскости на облицовки или едро размерните секционни шкафове.

Модерният интериор внесе в тях и необосновано големите блокове от дунапрен с гръмкото название „луксозни холови гарнитури“. Постигнатата по този път елементарна представителност изключително много допада на производители и търговци и те усърдно я пропагандират като съвременна „модна линия“. Но какво дава тя дава на нас клиентите?

Големите по размер мебели по поръчка не водят до по-голямо удобство. От интериора се отнема площ, стеснява пространството, лишава помещенията от простор и въздух.

Наистина мебелите и аксесоарите в съвременните интериор са много, но и малък по обем шкаф, запълнен с чекмеджета и гъсти рафтове, би ги събрал.  Но когато чекмеджетата липсват, когато между рафтовете има повече въздух, отколкото вещи, когато шкафовете са в размер на цяла стена са с по-малка полезна вместимост от един бюфет, а пространството за седене във фотьойла е по-малко от дунапрена около него, този обем губи всякакъв смисъл. Неговата маса е по-представителна от изящно обработените форми толкова, колкото полираният куб от мрамор е по-изразителен от изваяната малка статуетка.

Преднамереното украсяване е вторият измамен път към неубедителната и изкуствена красота. През последно време то също намери благоприятна почва за развитие при мебелите по поръчка „със стилова насоченост“. По принцип това са типови, мебели, по чиито вратички са наковани декоративни мотиви от класическите стилове на миналото. Но там, в атмосферата на своето време, тези мотиви са били вложени в единични образци на съвършенство, а в пресования им „съвременен“ вид не е останал дори и споменът за занаятчийския чар на тяхната оригинална форма.

Те не са и полезни, тъй като затрудняват почистването на обзавеждането. Това е интериорен дизайн за показ и нещо като осигуровка за „добър вкус“. Нали преобразите им от миналото са издържали оценката на времето? А всъщност между малките и изящни произведения на приложното изкуство, каквито са оригиналите, и стил в мебелите със сходството е предимно в това, че и двата са направени от дърво.

Дизайнът на мебелите по поръчка има още две измерения – цена на мебелите и естетическо съвършенство на обзавеждането.

Цената на мебелите масив по поръчка е най-непостоянният белег на кокетност. Оценявани чрез нея, за дизайнерски се приемат само скъпите мебели. На пример при първата си поява преди три десетилетия за дизайнерски се приемаха съвременните конструктивно изградени мебели. Сега те са масовизирани и се предлагат като„народен тип“. Заместиха ги мебелите със стил, но и те се превърнаха в щампа. Според критерия за цената това сега са представителни мебелите масив. Не защото те са по-удобни или по-красиви от фурнированите, а защото самата дървесина става все по дефицитна и направата им изисква липсващия вече занаятчийски труд.

Навярно, ако по времето на аристократизма, някой би направил гланцово полирана мебел, той щеше да се предпочита пред занаятчийските шедьоври от масивно дърво, от които се възхищаваме днес.

Истинската пищност на обзавеждането не е нито в големите им размери, нито в дамаската. Тя е в неговата функционалност, в естетическото съвършенство на формите му, в уместността на художествения арт дизайн. Поради това е невъзможно да приемем интериор с огромни празни или пълни с ненужни секции, шкафове или оразмерени фотьойли, които запълват всекидневната ни със своя обем. Интериорния дизайн от своя страна се приема за пълноценен тогава, когато допълва красотата на основната форма. А как да установим това? Просто трябва да си представим обзавеждането без нея. Ако дома ни изглежда незавършен, тя е уместна. Ако започнем да се колебаем дали е уместна или не, тя е излишна.

Интериорен проект, който е „налепен“ или се е превърнал в отвлечена игра на фантазията, обикновено се оценява като украсяване и формализъм и никога не се приема като пълноценен израз на красота. Нашият свят е свят на разумната практичност. Ние ценим мебелите и аксесоарите дотолкова, доколкото ни служат и не нарушават естетическото единство на интериорния свят около нас. Поради това те трябва да бъдат едновременно и полезни, и красиви.

 
calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!