interioren dizain 22 idei

22-те най-популярни стила на интериорен дизайн

22-те най-популярни стила на интериорен дизайн.

Стилове на интериорния дизайн: най-доброто ръководство

Определението за интериорен дизайн е изкуството и науката за подобряване на интериора на пространството, за да се постигне по-здравословна и по-естетически приятна среда за хората, които използват пространството. Днес ще говорим за стилове и тенденции в интериорния дизайн и с това след това ще изпитаме ново измерение на творческа свобода.

1 – Wabi Sabi стил.

С удивителната дума, която определя този стил, мисля, че лесно бихме могли да го объркаме със салса или балил.

Wabi-Sabi е японски стил на декориране, който се фокусира върху красотата на несъвършенството. Е, повече от стил, това е философия на живота, която взема 3 основни идеи от природата: нищо не е перфектно, нищо не е постоянно и нищо не е завършено.

Става дума и за това да гледаш на света с други очи… Да цениш това, което е естествено, да оценяваш хода на времето и да разбираш ефимерната природа на красотата.

2- Индустриален стил.

Индустриалният стил в интериорния дизайн, както подсказва името му, е вдъхновен от склад или градско таванско помещение. За да намерите ключа към интериорния дизайн в индустриален стил, трябва гордо да покажете строителните материали, които мнозина се опитват да скрият. Това е един от най-специалните стилове в интериорния дизайн.

В интериорите в индустриален стил има усещане за недовършена суровост на много от елементите, емблематичен дом с тема в индустриален стил би бил реновирано таванско помещение на стара индустриална сграда. Когато говорим за индустриален стил, трябва да мислим за високи тавани, старо дърво и висящи метални лампи, с малко мебели. Едно или две произведения на абстрактното изкуство или снимки не могат да липсват, за да добавят нотка цвят към схема, в която основата е неутрална, извлечена от първичните материали дърво и метали.

3. Kinfolk стил

 

Kinfolk стилът е за връщане към основите. Всъщност той е вдъхновен от общността на амишите. Затова сред принципите му е строгостта и връзката с природата. 🍂

В тази публикация ще ви разкажа как можете да постигнете този тип декорация във вашия дом.

4. Съвременен стил.

В интериорния дизайн, ако обичате да сте в крак със стиловете на момента, вие сте последовател на съвременния стил. В днешните домове съвременните интериори са удобни и приветливи, без да са пренаселени и тъмни. В основата си съвременният стил в интериорния дизайн се определя от простота, фина изтънченост, умишлено използване на текстура и чисти линии. Интериорите са склонни да показват пространството, а не нещата. Фокусирайки се върху цвят, пространство и форма, интериорите в съвременен стил са елегантни и свежи.

Най-очевидният и отличителен елемент на интериорния дизайн в съвременен стил се намира в архитектурните детайли, използването на смели цветни блокове, високи тавани, голи прозорци и геометрични форми. Мебелите трябва да правят смело изявление, но в същото време да са прости и изчистени, без извивки или декорации. Гладките, чисти и геометрични форми са от съществено значение.

5. Минималистичен стил.

След като остави своя отпечатък на дизайнерската сцена и разбираемо никога не изчезна като основен стилов момент в началото на 90-те години, минималистичният интериорен дизайн често е безупречен път към създаването на топъл, нюансиран дом, в който си струва да се инвестира и никога няма да излезе на стил или извън тенденцията благодарение на практични и добре преценени подходи. Основната мантра на минималистичния домашен стил е простотата.

Минималистичният интериорен дизайн е повече от това, което изглежда на пръв поглед. Това е пространство, където можете да мислите ясно, любителите на минималистичния стил виждат простото. Там, където някои може да си помислят, че това е студен интериор, минималистите виждат елегантно пространство.

6. Скандинавски стил.

 

Не е чудно, че скандинавският стил е толкова популярен, той отдава почит на простотата на живота, демонстрирана в скандинавските страни. Говори както за любовта към тенденциите, така и за желанието да живеем в удобна и приветлива среда. Вероятно сте чували за термина „нордически стил“, използван е толкова много пъти, че сте започнали да се чудите за какво точно се отнася. Мога да го обобщя за вас съвсем просто: бели стени, дървени подове и модерни мебели, но трябва да има нещо повече в историята, нали?

Е, да, има, други общи характеристики са неутралните цветове на шведския, норвежкия и датския пейзаж с непринуден състарен вид. Дългите зими и липсата на естествена светлина в тези страни създадоха необходимост от елегантни и просторни интериори, които се възползват максимално от наличната слънчева светлина.

7.Еклектичен стил.

Еклектичният стил в интериорния дизайн в началото може да изглежда смущаващ, може да ви създаде усещането за недостижимост. Добрите пространства в еклектичен стил избягват хармонизирането на привидно различни стилове, текстури и цветове, като същевременно използват няколко ключови трика, за да обединят всичко това.

В интериор в еклектичен стил става дума за създаване на вид на контролиран хаос, създаване на ниво на визуална сложност. Основната цел на еклектичния стил е да създаде уникално пространство, различно от всичко, което можете да намерите в каталога или на витрината на магазина. Накратко, еклектичният стил в интериорния дизайн е свързан с хармонията на смесването на различни стилове.

8. Романтичен стил.

Противно на общоприетото схващане, романтичният стил не е само флорални щампи и волани. И това не са само листенца от рози, разпръснати върху постелки от червен сатен. Красотата на романтичната визия се крие в нейната гъвкавост. Артикулите в романтичен стил могат да бъдат разпръснати в почти всеки тип пространство, от рустик до съвременен.

В романтичния стил става дума за привличане към сетивата и създаване на топло, приветливо и вечно пространство. И двете предпочитат деликатни форми и са вдъхновени от живописните френски селски къщи, но романтичният стил в интериорния дизайн взема повече от естетиката си от френския неокласически стил и безвремието на традиционния интериор. Пространствата в романтичен стил съживяват сетивата, така че привлекателното изкуство, ароматизираните свещи и свежите цветя са задължителни.

9. Арт деко стил

Арт деко стилът е един от най-емблематичните на 20-ти век, символ на блясъка и изтънчеността, определени от 20-те години на миналия век. Това беше революционна промяна от строгостта и тежката украса на Викторианската епоха и остана актуална през годините, както беше в началото.

Основните характеристики на стила арт деко са склонност към геометрични линии (особено праволинейни), едноцветни палитри и включване на влияния от индустриалната революция, придаващи му вечно модерен вид. Стилизирани слънчеви лъчи, стъпаловидни мотиви и препратки към културите на Африка, Русия и Египет са общи индикатори.

10.Ретро стил

Всъщност интериорният дизайн в ретро стил буквално обхваща няколко десетилетия стилове и самият термин, както често казват списанията за интериорен дизайн, се използва за описване на интериорна декорация от смесени стилове и предмети, които са повлияни от тенденции и стилове от миналото, втора употреба и нови.

Въпреки че това определение означава, че почти всяка епоха може да се счита за “ретро”, терминът най-често се използва за описване на декор от 50-те, 60-те и 70-те години. Декорът в ретро стил обикновено има забавна, оживена атмосфера, с ярки цветове.. Няма нищо по-безгрижно или небрежно от декорация в ретро стил.

11.Селски стил

Рустик стилът подчертава естествената красота на дизайна. Той включва текстури, вдъхновени от природата, прости, земни цветове и в крайна сметка непретенциозна органична топлина. Интериорът в провинциален стил носи усещане за връзка с миналото, на което е трудно да се устои. Любителите на рустикален стил искат да пренесат природата на закрито. Ако имате по-стар дом, важно е да запазите оригиналния характер и архитектурни детайли.

Естественият вид на селски дом се простира чрез тапицерия, спално бельо и килими. Едноцветните платове без щампи са често срещан вариант. Така че, ако обичате рустик стила, поддържайте мебелите си неутрални и с естествени покрития, ленени възглавници, юта, сизал и кожи ще бъдат вашата силна страна за естествена привлекателност.

12. Шаби шик стил.

Вероятно една от най-популярните тенденции на всички времена, стилът шаби шик в интериорния дизайн все още е силен почти 20 години след като терминът е въведен за първи път. Еклектичен стил, който съчетава антични мебели с пастелни цветове, дантела и женствени цветя, стилът шаби шик често е известен също като кънтри шик или винтидж шик.

Ако харесвате този мек, мечтателен стил, имате късмет, защото елегантният дизайн и ретро декорът на дома са лесни и достъпни за постигане. В най-основната си форма стилът шаби шик може да бъде постигнат с рециклирани или антични мебели, което означава, че можете да намерите стари мебели на добра цена или да купите модерни мебели на по-ниска цена и да ги преобразите в същия стил.

 

13.Винтидж стил.

Винтидж стилът е сложен. От една страна, лесно е да се разбере защо някои биха искали да пресъздадат усещането за елегантност, което е синоним на домовете от миналото. От друга страна, е много лесно дизайнът да излезе сякаш е от къщата на баба. Антиките са гръбнакът на всеки интериор във винтидж стил. Независимо коя епоха ви е любима, това са ключовите части, които спомагат за консолидирането на винтидж усещането във вашия дизайн.

Въпреки че антиките са прекрасни, нереалистично е да се предположи, че ще изградите цялото си пространство с тях. Плюс това, честно казано, това може да накара пространството да се почувства като реликва, а не като намигване към стиловете от миналото. Най-добрите интериорни дизайни с винтидж стил са тези, вдъхновени от традицията.Ще постигнете това като допълните пространството с модерни елементи, детайли и аксесоари, вдъхновени от епохата.

 

14.Ориенталски стил.

 

 

Декорът, вдъхновен от изтока, се просмуква в съвременните пространства навсякъде. Има нещо в нейното спокойствие, успокояващи форми и баланс, които резонират красиво с опростеното усещане на модерен дом. Интериорът в ориенталски стил незабавно предизвиква образ на спокойствие и спокойствие. Тъй като повечето от нас са погълнати от забързания градски начин на живот, прибирането у дома ни помага изключително много и ни позволява да се отпуснем от това безкрайно бързане.

 

Интериорите в ориенталски стил постигат тази цел с неподражаем стил, внасяйки хармония и баланс. Една дума обобщава това: дзен. Това може да се постигне в интериорния дизайн на вашия дом чрез включване на естествени материали, неутрална и релаксираща цветова палитра и мебели с изчистени, семпли линии.

 

Японският стил се развива около чист и подреден живот, поддържане на баланс, ред, древни обичаи и любов към естествената красота. Японският стил на интериорен дизайн има тази спокойна и хармонична декорация. Кръглите мотиви са важни в декорацията в ориенталски стил, представяйки слънцето.

 

15. Класически стил.

 

Класическият стил е изискан стил, богат на детайли в структурата на мебелите, осветлението и др. Не е вярно, че класическият стил е стилът на нашите лели и баби. Класическият стил продължава да се развива, да бъде популярен и винаги ще бъде.

 

Този стил се корени в топли и утвърдени ритуали, създаващи семейни и приятелски връзки. Класическият стил може да подхожда на хора от всички възрасти. Ако заложите на класическия стил за интериорен дизайн на вашия дом, смело можем да предположим, че ще се чувствате добре сега и след няколко години, както и вашите гости. Защото класическият стил живее свой собствен неразрушим живот, въпреки краткотрайните тенденции.

16. Етнo стил

Египетски, китайски, японски, индийски, марокански, африкански и други са етнически стилове. Концепцията за „етническа идентичност“ често може да бъде свързана с екзотика. Много хора погрешно вярват, че само африкански статуи или японски сгъваеми паравани могат да се използват за постигане на етнически стил.

 

Ето защо, например, средиземноморският стил с неговите богати цветове, голям брой керамика, лъскави златни аксесоари и тъкани може да се нарече етнически стилове, като японски минимализъм или скандинавска естественост, немски прагматизъм или „приказка“, индийски. Всички етнически атрибути придават ярко изразен национален характер на целия интериор и ни „насочват” към древните народни традиции.

17. Бохо стил.

Призовавам всички хипита! Обичате да смесвате различен текстил или да купувате антични мебели, бохемизмът, артистичният и нетрадиционен начин на живот се превръща във визитната картичка на вашия дом.Бохемският или „бохо” стил е за тези, които искат домовете им да са пълни с живот, култура и артикули от всички части на света. Този стил е вдъхновен от хора, които избират да водят нетрадиционен живот, той е един от най-специалните стилове в интериорния дизайн.

Въпреки че няма правила, когато става въпрос за бохемски декор, топлите земни цветове са често срещани, както и металните и скъпоценните тонове. Силно кафяво, зелено и сиво за основни цветове, след това аксесоари с електриково синьо, огнено оранжево, сатенено лилаво са идеални за постигане на бохо стила. Чувствайте се свободни да смесвате текстури, шарки и не се страхувайте да използвате стилове, които не биха паснали по традиционен начин.

 

18.Средата на века/mid century

Трайната популярност на стила от средата на века се основава на много фактори. Той ни даде чисти линии, органични извивки и любов към материалите. Въпреки че има известни разногласия относно началото на периода, той е продължил приблизително от средата на 30-те до средата на 60-те години.

Отличителните характеристики на този стил от средата на века се състоят от класически и сдържан външен вид, чисти линии, функционалността е от първостепенно значение, изследване на различни традиционни и нетрадиционни материали.

 

19. Кич стил

 

Стилът Кич се появи неотдавна и това е нова категория, която трябва да вземем предвид.Ако говорим за стилове и тенденции в интериорния дизайн, трябва да говорим за стила Кич. Определението за стил кич в интериорния дизайн е, когато лошият вкус става причина за избора, а пълната несъвместимост на цветовете е основна характеристика на стила кич.

 

Цветовата схема в стил Кич в интериорния дизайн предвижда почти всичко: от ярко розово до зелено или лилаво. Въпреки че цветовете червено и златно, бяло и черно са водещи от няколко години, това е един от най-персоналните стилове в интериорния дизайн.

20- Модерен стил

Думата „модерен“ е едно от най-злоупотребяваните определения в интериорния дизайн. Често бъркан със съвременния стил, днешният модерен стил всъщност се основава на дизайнерско движение, родено в началото на 20 век. Движението за модерен стил продължава да нараства популярността си през първата половина на века, а по-късните производни на този стил са известни като модерни от средата на века и постмодерни. Това е един от най-чистите стилове в интериорния дизайн.

С корени в немската и скандинавската архитектура и дизайн, модерният стил е прост и без украси. Отнася се за десетилетието от 1920 до 1950 г. Модерният стил на обзавеждане и декорация използва естествени материали, неутрални или земни цветове и премахване на ненужни детайли.

21. Военноморски, моряшки или морски стил.

Морският стил е модна класика, пренесена и в интериорния дизайн. Но знаете ли, че е вдъхновен от униформата на моряците от Викторианската епоха?

 

Връщайки се към деко, морският стил провокира онези емоции, които обикновено свързваме с морето и ваканцията: спокойствие, релакс и нотка забавление. Ето защо е толкова често да го видите във втори дом; но има и такива, които го избират за свой дом, за да се чувстват близо до плажа през цялата година.

Надявам се, че това ръководство за интериорен дизайн ви е помогнало да откриете вашия. Ако се идентифицирате с повече от един деко стил, насърчавам ви да направите следващата стъпка.

 

22.Стил на селска къща.

 

Както показва името му, стилът Farmhouse е за декорация, вдъхновена от селския живот. Но внимавайте, това не прилича на стила на испанските селски къщи, а по-скоро на английската провинция или американските ферми. Нещо повече, ако този стил беше музикален жанр, сигурен съм, че щеше да е кънтри♫.

Въпреки селския си и донякъде разрошен щрих, обстановката във фермата носи много спокойствие и това, което наричам „топлина на дома“. Това ги прави толкова специални, колкото и уютни.

Следващата стъпка от поредицата е как да смесите стилове във вашия декор!

Заедно създаваме прекрасни домове. Ако искате да се консултирате с нашите услуги за интериорен дизайн, за да подобрите декорацията на вашия дом, вижте тук!

 

calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!