интериорен дизайн Eywa avatar 2023 кухня по индивидуален проект с технически камък 5

Цветовете в интериора на кухнята

Цветовете в интериора на кухнята са не просто комбинация а създаване на усещане

Влиянието на цветoвете от психологична гледна точка е добре познато като значимо за човешката психика. Способността им да влияят на нашите настроения е нещо, което е много добре известно, но е важно да уточним кой цвят как ни повлиява. Кафявите нюанси например са цветът на природата и като такива обикновено влияят на нас да сме смирени и спокойни. Жълтото пък е енергичен цвят, а в комбинация с други цветове, става все по игрив, но и релаксиращ.

Факт е, че цветът е ежедневна част от живота ни. Заобикаля ни където и да сме.  Цвета в интериорния дизайн обаче е от съществено значение и важен елемент на вътрешния дизайн не само от естетична гледна точка.

Не винаги го осъзнаваме, но цветовете дават смисъл на нашият живот.Психологията на цветовете е интересен аспект от дизайна на интериора. Затова цветовете трябва да бъдат избрани в последователност с пространството.

Въпреки че не съществува наука, която казва, че всеки ще реагира по определен начин на определен цвят, има нещо много реално за психологията на цвета и някои цветове са склонни да отключат в нас определени емоции, настроения, дори и физически усещания. Поради това влияние, избора на цветове за вътрешния дизайн е много повече, отколкото си представяме когато комбинираме декорите.

Как да използваме цветовете в кухнята?

Цветът е елемент на зрителните усещания, дължащ се на различното възприемане на светлина от различните участъци на спектъра, от зрителните органи, обусловено от спектралната чувствителност на фоторецепторите. Цветът на даден обект във възприятието на хората е този на отразяваната или излъчвана от него видима светлина.

Тъй като усещането за цвят при хората според теорията на Йънг-Хелмхолц се дължи на различната чувствителност към частите на спектъра на различните видове рецепторни клетки в ретината, цветовете могат да бъдат дефинирани и измервани според реакцията на тези клетки. За практически цели обаче са необходими количествени критерии за психофизическото усещане на цветовете, които позволяват тяхното точно дефиниране и възпроизвеждане.

Цветът има голямо влияние върху нашето настроение и много хора използват цветове, за да покажат своето настроение. Много е важно какъв цвят ще внесем в нашето жизнено пространство поради впечатлението на нашата психика. Изборът на цвят зависи много от това. Може да подчертае размера на всяко пространство, яркостта или ориентацията спрямо посоките на света.

Цветовете ни помагат да постигаме определени форми и пространства в интериора. Цветовете в кухнята са силни само ако се изберат по правилния начин. Предложената цветова схема е вдъхновение поискано от природата.

Защото тя през цялата година ни дарява с най-хубавите цветове. Насочвайки се към тези цветове ние подсъзнателно търсим конкретно настроение – бяло, черно, кафяво, сиво, зелено, червено. Повече от 80% от визуалната информация е свързана с цвят. Цветът оставя силно впечатление, твърде много цвят може да ни раздразни, но също така и твърде малко цвят може да предизвика раздразнение.

Белият цвят е най-застъпен в четирите годишни сезона в природата и затова е основа за определените комбинации. Стандартното правило за избор на неутрални цветове от природата е употребата на бяло като основа за комбиниране.

.

Бялото е цвят, който представлява чистота и прозрачността затова често се използва за боядисване на стени в домовете. Белият цвят от началото на 20 век е използван за интериора в болниците. Белият цвят означава също, свобода и мир, защото отразява слънчевата светлина и може да направи пространството да изглежда голямо и ярко. Бялото като естествен цвят може да се комбинира с всеки цвят от спектъра и така отговаря на най-взискателните вкусови.

Повече бяло в пространството може да доведе до стерилност и самота. В комбинация с жълто напомня на слънцето и дава чувство на щастие, прави удобна и вълнуваща атмосфера.

Бялата кухня е винаги приветлива. Визуалната безупречна чистота, кристално пространство дават спокойствие за престой и приготвяне на храна. Белият цвят действа освежително, така че като такъв е идеален за кухни, в които температурата, често се увеличава по време на подготовката храна.

Кънтри Лукс - рустикална кухня с остров

Кухня в Бяло + жълто + сиво

.

бялото и жълтото прави усещане за топлина, класическа комбинация, но с добавяне на малки сегменти от сиво се получава модерна линия с чувство на потенциалност на елементите.

Сивия цвят е неутрален и балансиран цвят. Той е студен консервативен цвят. В интериорния дизайн сивият цвят представлява екслузивност и се свързва с креативност и вдъхновение. Технически се използва като основа за елементите, които искаме да изтъкнем.

Затова в комбинация с жълто, сивата гама се приема като топъл нюанс, човешкото око може да открие и най-малката степен на смесване и съчетаване на цветовете.

Жълтият цвят в най-голямата чистота носи със себе си светлина и притежава спокойствието, многообразието и има леко недразнещо качество”- Гьоте

Жълтият цвят е цветът на настроение и щастие, защото се асоциира със Слънцето като източник на жизнена енергия. Отговаря на всяка стая. Светлия приятелски тон винаги е добре дошъл. Жълтото е цветът на щастието и се свързва с очакване, надежда, комуникация, привличане на внимание, активност и енергия. За жълтото казват, че е цвят, който се радва на уважението на интелектуалците, а една от причините е фактът, че стимулира паметта. Този цвят се асоциира и с просветление, както психически, така и духовно. Този нежен нюанс ще направи помещението по-светло.

Кухня в Бяло + кафяво + зелено

 

Бялото и кафявото неутрализират пространството. Особено подходящо е да се сложат, ако пространството е лишено от слънчева светлина и има леко носталгична сивота, а зеленото придава жизненост и свежест прокрадваща се през сутрешната мъгла.

Естествен дъб - кухня с масивен плот

Кафявият цвят е цветът на земята и се свързва с всичко, което е естествено и органично. Прилага се за цвят на надеждата и стабилността. Хората, които обичат този цвят са конвенционални и педантни, а и пространството, което изпълва този цвят получава характер на подреденост. Кафявият цвят влияе на регулирането на теглото и стабилността и ги подхранва надеждност и елегантност.

Топла Естета - кухня по индивидуален проект в дървестни мотиви

 

Зеления цвят е цветът на природата, събужда растеж и развитие и подчертава положителната енергия. Този цвят се намира между топлия и студения част от спектъра.Зеленият цвят намира широко приложение в интериора на кухнята и  се използва в различни нюанси.

Зелена кухня Калма Интериор Студио

В интериора уравновесяваме форми и пространства с топли (жълто, оранжево и червено) и студени (зелено, синьо и лилаво). Топлите цветове се използват основно за помещения, в които живеят повече хора – хол, трапезария, стая за игра и общуване, а студените цветове в помещения за почивка и релаксация. Всеки цвят има определена представа за нашата психика.

Blue EGG - ултра модерна кухня

Във всеки цвят можем да определим положителен и отрицателен ефект. Лошият начален размер на стаята, страницата на света, геометрията на помещението или избора и текстурата на стените, които ще направят негативен ефект, ако има лошо подбрани цветове. Мирния амбиент го правят светлите тонове на някои цветове, а динамичен правят тъмните нюанси на някои цветове.

Цветовете служат за: комуникация, маскиране, предупреждение, привличане. С вещото използване на цветове можем да създадем очаквания, да изразяваме чувства и.т.н.

Цветовете имат огромно значение в съвременната модерна кухня.

Всяко едно жилищно помещение има нужда от кухня като неразделна част. Кухнята е място, което е определено с най-много функции и затова при избора на решение големият акцент се поставя върху нея.

Съвременният подход за развитие на дизайна са плоските и изчистени линии, които прават чувството на свободно открити площи. Свободно откритите повърхности взаимно се допълват и потребителя има усещане за комфорт и лекота за лесно функциониране. Изборът на материали е от съществено значение за вложеният смисъл в интериорният дизайн, защото прилагането на материали трябва да бъде от МДФ, ламинирани плочи, стъклени повърхности и т.н. Затова без колебание можем да наречем кухнята – сърцето на дома.

Освен че трябва да отговаря на критериите за приготвяне на храна, кухнята трябва да осигури и място за бързо хранене.

Останалите два сегмента, които определят кухнята са цвета и светлината. Цветът трябва да бъде избран в последователност с осветлението така,  че заедно трябва да създават хармония. Цветът и осветлението трябва да се взаимосвържат за да направят настроение. Заедно общуват и предават различни психологически символи от двете нива. Връзката им произтича от перцепцията, която като функция на източника на светлина и собствените отразяващи повърхности.

Зеленото носи със себе асоциация на храни и растения. Действа неутрално и успокояващо.

Xmas forests 2022 Нежно резидава просторна и луксозна кухня

“Oт гледна точка на науката и на цветовете трябва да се разбере, че зеления цвят представлява болест и здраве” – Руголф Щайнер

Зеленият цвят в дизайнът е много вдъхновяващ, но нетрябва да се прекалява с поставянето на големи площи. Той е много силен и прави силно впечатление.

Зеленото е цвят за отдих, почивка, свежест и елегантност. Асоциира с природа и затова внася мир и хармония в пространството. Може да се използва във всяка стая където е необходима спокойна нота. Стимулира концентрацията, така че е добра и за работни помещения. Зеленото е отпускащ и успокояващ цвят, а в комбинация с бяло дава усещане за пространството.

Кухня в Бяло + червено + черно

Тази комбинация червено и бяло, ще създаде впечатление от вкуса и обаяние, с преобладание на бялото, черното ще подчертае пространството и частично ще неотрализира количеството на червения цвят. Тези три цвята най-лесно се вписват и комбинацията отговаря на различни вкусове.

“Червеното е душата на живота” – Низами.

Боядисана кухня Калма Интериор Студио

Психолозите смятат за червеният цвят, че е цветът на енергията, повишено кръвно налягане и повишени нива на енергия. Насърчава чувство на интимност и страсти. Червеният цвят увеличава и апетита, което обяснява защо често се среща в ресторантите и защо може да бъде добър избор за пространство, предназначено за хранене.

Кухня в червено и черно Калма Интериор Студио

Когато става въпрос за декориране с червено, трябва да внимаваме – “по-малко” често е “повече”. Червеният цвят и символично, когато се прилага в неутралните интериори внася енергия.

Имайки предвид факта, че червеният цвят сам по себе си е “горещ”, нейното прилагане в кухнята трябва да бъде грижливо планирано и доколкото е възможно, сведен до минимум. Червените полилеи, столове или декоративните детайли трябва да бъдат напълно достатъчни, за да се отговори на нуждите на големи кухненски помещения.

В Китай червеният цвят е цветът на късмет и просперитет и се използва да привлече щастието. Докато червеният цвят има всички тези силни качества, бялото е нежно и цвят на наивност, който ще направи мястото да изглежда чисто и успокояващо. Прави впечатление за елегантност и семплост в същото време. Стилно е може би прекалено смело усещане, което предизвиква тази комбинация – червено и бяло ще създаде впечатление от вкус и обаяние.

Червеното се използва за привличане на вниманието, така че се препоръчва да се използва за кухненски прибори и столове.

easter passion kuhnya po individualen proekt calma interior1

При проектирането черен цвят може да се използва като фон за да изпъкнат други цветове. Той е отличен контраст на светлите цветове. В комбинация с червен, черният цвят получава агресивност. Цвят на обектите, които не имитират нито отразени нито каквато и видимост на част от спектъра. Такива обекти поглъщат цялата видима светлина. Понякога тези обекти се наричат Ахроматични, но черното се третира като цвят.

 

Как черният цвят физически засяга нас ? Дава усещане за дискретност, осигурява спокойна празнота, позоваване чувство на потенциала и възможностите чрез своята мистериозност.

Черният цвят в интериора е лесен за използване. Той е драматичен цвят и дава голям контраст, когато се комбинира с бялото. Черното с метал като злато, сребро, мед и месинг създават богат външен вид. Тази комбинация често се използва за получаване на елегантна визия.

За да се получи естествен вид може да се смесва с всякакви цветове, а също така може да се получи и впечатляващ ефект – например червено – черни линии. Той е удобен цвят, за да се скрие или бъде камуфлаж за нещо, което не искаме да се подчертае, защото не се отразява светлината от него. Можем също така да използваме и матово черно. Също така този цвят е чудесно за декорации в интериора, черен гланц лак е много популярен в японския дизайн, в съчетание с червено и бяло, осигурява много впечатляващ външен вид.

Черната комбинирана с бяло и червено винаги е добра комбинация. Това е комбинация, която запазва гледката. Не е много популярен избор на цвят стена, дава чувство на закрито и тясно пространство и действа страшно, но е добра за акцент.

Черно и бяло показват елегантност и стил. Използването на черен цвят позволява елегантност, изтънченост и може би малко мистериозност.

 

 

calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!