kuhni s otsrov idei calmainterior studio25

Дизайн на кухня с остров – тайни на оформление и интериор

Какви са тайните на правилното оформление на кухня с остров от дизайнери, опции как се допълват в различни стилове кухни и 72 реални снимки на  кухни с острови в интериора на дома.

Островът е многофункционална кухненска маса с подови шкафове, която е разположена на разстояние от останалата част от основната кухня (права, ъглова или U-образна) и я прави по-удобна.

Това включва допълнителен работен плот и място за съхранение. 

Островното оформление не е подходящо за всяка кухня: трябва да е просторно и да не е много издължено.

Островът е многофункционална кухненска маса с подови шкафове, която е разположена на разстояние от останалата част от основната кухня (права, ъглова или U-образна) и я прави по-удобна.

Това включва допълнителен работен плот и място за съхранение. Островното оформление не е подходящо за всяка кухня: трябва да е просторно и да не е много издължено.

За кого е подходяща кухня с остров?

Оформлението на кухня с остров е удобно, ако кухненската площ е повече от 15 квадратни метра (и сте готови да поставите маса за хранене и столове в съсдено помещение), оптимално – 20-25 квадратни метра.

Например, ако сте комбинирали кухнята с хола или имате просторно студио.

Предимства

  • Кухнята с остров е по-удобна и ергономична от класическата кухня. Домакинята има всичко на една ръка разстояние, минимум ненужни движения и много работни повърхности: с това оформление ще откриете, че готвенето е лесно и приятно.
  •  Островът добре зонира комбинирана кухня-всекидневна или студио.
  •  Удобно е да изпиете чаша кафе или лека закуска.
  •  Ако често имате гости, можете да готвите и да общувате с тях едновременно. Печете ябълков пай или бъркате сос, а вашият любим приятел седи до вас с чаша кафе или ви помага да режете салата.

Минуси

Един кухненски остров ще усвои 1-3 квадратни метра пространство – не всяка кухня може да си позволи това.

Разстояние между кухнята и острова

Оптималната ширина на отворената част между острова и кухненския модул или стената е 120 cm . Минимум – 100 сантиметра. Ако се направи по-малко, ще ви бъде трудно да издърпате чекмеджета или да отворите шкафове, камо ли да използвате съдомиялната.

Стандартни размери

  • Размерите на острова се изчисляват индивидуално за всеки конкретен случай. В малка кухня тя също ще бъде компактна, а в просторна дължината й може да бъде повече от 2 метра.
  •  
  • Според опита на много мои колеги дизайнери удобният размер на кухненския остров е 180×90 cm . 180 см е три модула със стандартна ширина 60 см: удобно, ако планирате кухня по поръчка. Нестандартните артикули обикновено струват повече.
  •  
  • Ширината може да бъде стандартна (60 см), тогава от едната страна ще има празна стена на шкафа. Ако направите масата дълбока (90 или 120 см), чекмеджетата или шкафовете могат да бъдат подредени в два реда и те ще бъдат достъпни от две или три страни.

  • За да е удобно да се готви на острова, височината на плота трябва да е стандартна – 85-90 см, както и останалата част от комплекта. Но ако желаете, можете да го направите по-висок – чудесна идея, ако някой от домакинството е висок и стандартната височина на работния плот е неудобна за него.

6 дизайнерски съвета за кухня с остров

1. За да е удобно да използвате кухня с остров, следвайте правилото на работния триъгълник.

2. Ако искате да направите кухнята визуално по-просторна, изберете опцията с “с” бар плот,

3. Цветът на кухненския остров може да се различава от цвета на останалата част от кухнята.

4. Уверете се, че има добро осветление на плота. Ако вашият остров има готварска плоча, купете аспиратор с мощни вградени светлини. Можете да използвате пендели, лампи за вграждане или повърхностен монтаж, LED осветление, автобусни светлини и прожектори. Осветлението трябва да е ярко, но не в очите.

5. Класическа кухня с остров ще се възползва от окачването на специален декоративен рафт над него – мензола. В традиционна кухня в стил провинция или прованс това е поставка за кухненски прибори (тигани, черпаци, черпаци) или декорация като връзки лук и чесън.

6. Бюджетен вариант за остров с отворени рафтове може да бъде изграден от два слоя дебел гипсокартон, устойчив на влага, с плот от изкуствен камък или керамични плочки. 

calma_interior

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се сега!